

Det er lett å bli forvirret av at ordet ”rente” kan ha litt ulik betydning. De fleste vet sikkert at nominell rente og effektiv rente ikke er det samme – men hva er forskjellen? Og hva menes med reell rente?
Nominell rente
Den enkleste definisjonen av nominell rente, er at det er den rentefoten du får oppgitt når du tar opp lånet – det vil si grunnrenten på lånet. Beregningsmåten kan være noe ulik fra bank til bank, men felles for alle er at gebyrer og diverse andre kostnader ikke er regnet inn. Den nominelle renten forteller med andre ord ikke hva det totalt koster deg å ha lånet.
Effektiv rente
Når den effektive renten skal beregnes, må man altså legge noe til den nominelle renten. Det gjelder først og fremst etableringsgebyr, termingebyr, faktureringsgebyr og en del andre tjenester som banken tar seg ekstra betalt for. Det er derfor viktig at man ikke kun ser på den nominelle renten når man skal velge långiver. Dette fordi det ikke nødvendigvis er lånet med lavest nominell rente som totalt sett blir billigst. Vær også oppmerksom på at forhold som lånets totale løpetid kan virke inn på den effektive renten.
Noen banker inkluderer etableringsgebyret i lånet, mens andre krever det inn i form av et separat beløp når du tar opp lånet.

Ta alltid utgangspunkt i den effektive renten når du skal sammenligne kostnadene på forbrukslån
Reel rente
Begrepet reell rente har mindre praktisk betydning i forhold til lån uten sikkerhet, men det kan ha en regnskapsmessig betydning i forhold til konjunktursvingninger – bl.a. inflasjon – i markedet. Har man for eksempel en bolig som stiger i verdi mens kostnadene ved lånet ikke endrer seg like mye, så kan det være positivt for lånekunden.
Renten på de aller fleste forbrukslån er flytende. Dette vil si at rentenivået svinger i takt med Norges Bank. Likevel vil renten på et lån uten sikkerhet svinge mindre enn på et ordinært boliglån.