

Skal du søke om forbrukslån, må du være forberedt på at det vil bli foretatt en kredittvurdering av deg. Vanligvis foregår dette automatisk ved at de aktuelle bankene henter informasjon om din kredittverdighet hos et kredittopplysningsbyrå. Disse byråene opererer med en poengskala fra 0 til 100. Skårer du lavt på denne skalaen (for eksempel under 10 poeng), er det lite sannsynlig at du vil få positivt svar på søknaden din.
Det er flere veier å gå dersom du ønsker å søke om forbrukslån. Du kan henvende deg direkte til de aktuelle bankene eller finansinstitusjonene, eller du kan gå via en lånemegler. En låneformidler fungerer som en søkeportal, der du kan sende én søknad, som så vil bli videreformidlet til flere banker. Får du innvilget det ønskede lånet i mer enn én bank, er dette selvsagt gunstig for deg – siden du da har mulighet til velge det beste lånetilbudet.
For å få innvilget forbrukslån, er det en del kriterier som må være oppfylt. Her er de viktigste:
Inntekt
Først og fremst må du ha en inntekt. Her varierer kravene noe fra bank til bank, men det er ikke uvanlig at du må kunne vise til en årlig bruttoinntekt på over kr. 200.000 for å komme i betraktning. Har du ekstrainntekter, er det viktig å ta med disse, selv om det ikke alltid blir tatt hensyn til dem. Barnetrygd blir normalt ikke regnet som ekstrainntekt.
Nedbetalingsevne
Bankene vurderer også forholdet mellom gjeld og inntekt. Har du mye gjeld, eller mange faste utgifter pr. måned hjelper det ikke alltid om inntekten er høy. Om du får innvilget et forbrukslån til tross for et høyt utgiftsnivå, må du regne med å betale en høyere rente. Renten på forbrukslån er i stor grad individavhengig.

Sørg for at du har oppfylt bankens minstekrav før du sender inn en søknad
Alder og statsborgerskap
Vanligvis må du være over 20 år og ha bodd 3 år i Norge for å få innvilget et forbrukslån. Noen banker opererer med 18-årsgrense, mens andre igjen krever at du må være over 25 år. De fleste banker krever også at du har norsk statsborgerskap, eller at du i hvert fall har skattet til Norge i minst tre år.
Sikkerhet
Mange banker tilbyr lån uten sikkerhet. Det betyr at du kan få lån uten å stille sikkerhet i fast eiendom. Da er det din totale økonomiske situasjon avgjør om det lånet du søker om, blir innvilget – og hvor høy renten blir. Det er likevel alltid enklere å få lån om du kan tilby en eller annen form for sikkerhet.
Betalingshistorikk
Har du betalingsanmerkninger eller aktive inkassosaker, kan du ikke regne med å få lån. Det finnes likevel enkelte banker som yter lån til tross for dette, men da må du kunne stille sikkerhet, enten i fast eiendom, eller ved at noen kausjonerer for deg.