

Blant norske banker som tilbyr forbrukslån er det noen som tar seg bedre betalt enn andre. For deg som låntaker kan det ha enorm innvirkning på lånets sluttkostnad og hva du ender opp med å betale. Her tar vi en titt på hvilke banker som krever høyest effektiv rente på forbrukslån.
Långivere som tilbyr mikrolån
I Norge er det særlig de to aktørene Ferratum Bank og Folkia som driver stort innen kategorien med såkalte «mikrolån».
Mikrolån regnes teknisk sett som et forbrukslån, men leveres med skyhøye renter opptil 4 000 prosent. Til forskjell fra flere andre europeiske land setter ikke norske finansmyndigheter noe makstak for hvilke renter långiver kan kreve fra kundene sine.
Det skyhøye rentenivået skyldes i hovedsak at det effektive renten kalkuleres på bakgrunn av en 12 måneder lang periode.
For eksempel: Et forbrukslån med nominelle renter på 12 prosent vil øke til 36,6 prosent dersom lånet reduseres med 2/3. Kredittgivere tilbyr i dag mikrolån med nedbetalingstid ned mot én måned.
Thorn, L’Easy, Klikklån og Fokuslån
Disse aktørene er å regne som mellomstore långivere på det norske markedet. Morselskapet til alle selskapene er Thorn Finans Norge. De tilbyr det samme effektive rentenivået på maksimum 52,85 prosent.
Effektive renter over 50 prosent er særdeles dårlig sammenlignet med andre tilbud på markedet.
Re:member, DNB og Nordea
Blant lånene som skiller seg ut i negativ retning, finner vi også navn som re:member, DNB og Nordea.
Re:member er en kredittyter som de fleste nordmenn forbinder med kredittkort. Med et rentenivå som gjenspeiler et kredittkort og begrenset lånesum (350 000 kroner), er det liten grunn til å velge selskapet.
I følge tjenesten Finansportalen havner Re:member på plass nummer 79 (av 91 selskaper) når du låner 10 000 kroner med 5 års nedbetaling. Her ender du opp med å betale hele 29,66 prosent i effektiv rente.
Overraskende nok finner vi også storbanker som DNB og Nordea på listen. Begge banker krever en svært høy rente på forbrukslånene sine. DNB begrenser også lånesummene til mellom 10 000 og 300 000 kroner. Det er ganske så spesielt tatt i betraktning av bankens størrelse og omsetning.
Hvorvidt Nordea har oppdatert sine datasystemer vites heller ikke. Sist undertegnede sjekket hadde ikke banken tilbud om signering av lån med BankID. Som en av Skandinavias desidert største banker (målt i omsetningskroner og profitt) er det overraskende. Det hjelper heller ikke at rentenivået ligger svært høyt.

DNB tilbyr forbrukslån der maksimum effektiv rente er fastsatt til 48,94% (pr. 2017)
Sparebank1 Gruppen
En annen långiver som utmerker seg i negativ retning er Sparebank1 gruppen. For det første er lånebeløpet deres begrenset til 350 000 kroner. De er også kjent for å kreve høye renter til tross for at lånesøker har relativt god betalingsevne og kredittverdighet.
Lokale sparebanker
Skal vi tro tallene hos Finansportalen er det likevel lokale sparebanker som topper listen, målt i effektive renter på forbrukslån.
Første, andre og tredjeplass på listen innehas av Arendal og Omegns Sparekasse, Trøgstad Sparebank og Sparebanken Møre. Hos disse bankene betaler du henholdsvis 43,28, 36,91 og 35,93 prosent i effektiv rente ved lån av 10 000 kroner med 5 års nedbetalingstid.
Er forbrukslån det dyreste alternativet?
Forbrukslån leveres med effektive renter helt ned mot 10 prosent hvor sluttkostnadene avhenger av hvilken bank du velger. Sammenlignet med andre former for lån uten sikkerhet er forbrukslån ofte det billigste alternativet.
Her sikter vi i hovedsak til kredittkort og det høye rentenivået som følger med. Ofte ligger renten på slike kort et sted mellom 20 og 30 prosent.
Ifølge tall fra Finansportalen har hele 350 av 392 kredittkort på det norske markedet en effektiv rente som overstiger 26 prosent. Det er svært høyt sammenlignet med forbrukslån og illustrerer hvorfor kredittkort er noe du burde holde deg unna.